top of page

Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de geneeskunde uit het Oosten. Het is al duizenden jaren oud. De oudst bewaarde medische tekst dateert ongeveer uit de 5de eeuw voor Christus.

 

Acupunctuur is gericht op het in balans brengen van de mens, zodat herstel en gezondheid kan volgen.

Wanneer acupunctuur?

Acupunctuur is een onderdeel van een op zichzelf staande geneeswijze, dus het kan voor alles worden ingezet.

Wel is het zo dat de echt acute ziektes (vaak) beter op zijn plek zijn in het ziekenhuis. En sommige ziektes gaan niet over, maar met acupunctuur kan je werken aan een betere kwaliteit van leven. Een combinatie van reguliere gezondheidszorg en acupunctuur komt veel voor. Het is eigenlijk een kwestie van maatwerk. Wat past bij jou?

De World Health Organisation (WHO) heeft een lijst samengesteld van klachten die goed reageren op acupunctuur (www.acupunctuur.nl/pages/indicatielijst-acupunctuur).

Denk aan de volgende veel voorkomende klachten:

* Migraine

* Overgangsklachten

* Rugpijn (hernia) 

* Vermoeidheid

* Niet lekker in je vel zitten

* Longklachten

* Hooikoorts

* Zwangerschapsklachten

* Kinderwens

* Menstruatieklachten

* Buikklachten

* Kinderen: bedplassen, buikklachten, hoesten, verminderde     weerstand, oorontsteking.

* Ondersteuning tijdens en na chemo/bestraling

Klik op bovenstaande link voor de volledige lijst. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen. 

Werkwijze

Via mail of telefoon maken we een afspraak. Ik vind het fijn om alvast te weten wat je hoofdklacht is.

Wanneer we elkaar zien, stel ik uitgebreid vragen om een beeld te krijgen van je klacht, wie jij bent als mens en hoe je lichaam werkt. Daarna mag je op de behandelbank gaan liggen. Ik voel dan je pols en kijk naar je tong. Dit helpt mij in mijn diagnose. Vaak zal ik ook je buik voelen.

De volgende stap is het zetten van de steriele wegwerp naalden. Ongeveer 5 tot 8 per behandeling. Ze zijn erg dun meestal rond de 0,2 mm. Ik zal ook geregeld gebruik maken van moxa. Ik behandel een acupunctuurpunt dan met warmte. Cupping en guasha behoren ook tot de mogelijkheden.

Ik houd in dit proces goed de pols in de gaten. Wanneer ik merk dat het voldoende is, dan verwijder ik de naalden. Soms zal ik iets meegeven voor thuis, dingen die je elke dag zelf kunt doen om het proces te versnellen.

Het aantal behandelingen verschilt, dit kan zijn van 1x per week tot 1x per maand. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de klacht.

Ik beoefen een vorm van pijnloze acupunctuur, dus als je bang bent voor naalden of het een naar idee vindt, dan gaat het alsnog goedkomen.

Image by Nathan Mcgregor
bottom of page